16/04/2021

Η ιστορία της Ιρανής πριγκίπισσας του 19ου αιώνα

Viral meme απεικονίζει μία Περσίδα πριγκίπισα του 19ου αιώνα με τριχοφυΐα στο πρόσωπο και συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι 13 άνδρες έδωσαν τέλος στη ζωή τους όταν εκείνη δεν ανταπέδωσε την αγάπη τους.Ενώ πέφτει εντελώς έξω ως προς την ιστορική ακρίβεια, το meme καταφέρνει να δείξει πόσο εύκολα τα viral clickbaits επισκιάζουν τις πλούσιες και γεμάτες νόημα ιστορίες από το παρελθόν.

 

Η ιστορία της Ιρανής πριγκίπισσας του 19ου αιώνα για την οποία υπήρξε η ψευδής φήμη οτι αυτοκτόνησαν 13 άνδρες γι’αυτήν. Ακολουθεί παράθεση απο τα ellinika hoaxes :

Η εικονιζόμενη είναι η (πριγκίπισσα) Fatimah Khanum« «Esmat al-Dowleh» (1855-1905), κόρη του Σάχη της Περσίας Nasar al-Din Shah Qajar (1831-1896), (κυβέρνησε την Περσία από το 1848 έως ότου δολοφονήθηκε το 1896), και ήταν επίσης μία από τις συζύγους του Dust Muhammad Khan Muʻayyir al-Mamali.

Η πριγκίπισσα ανήκε μεν στην περσική δυναστεία των Κατζάρων (κόρη του Νάσερ αλ-Ντιν Σαχ Κατζάρ – Nasar al-Din Shah Qajar), σίγουρα όμως δεν ονομαζόταν Κουατζαρ όπως λανθασμένα ισχυρίζεται η λεζάντα του δημοσιεύματος.

Εκτός του ότι στην βιογραφία της δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με υποψήφιους ερωτευμένους μνηστήρες που έδωσαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ιστορικό Βικτώρια Μαρτίνεζ (Victoria Martínez) , η Έσματ είχε κατά πάσα πιθανότητα παντρευτεί από την ηλικία των δέκα. Ο γάμος ήταν πιθανότατα “κανονισμένος” από την οικογένειά της, αφού έτσι ήταν τα έθιμα της εποχής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνώρισε κάποιον άλλο άνδρα (πόσο μάλλον να την ερωτευτούν 13) πέραν από τους άνδρες συγγενείς της. Απίθανο επίσης φαντάζει στην πατριαρχική Περσία να συνέβη κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου της.

Το μόνο σημείο ίσως από την ιστορία που μπορεί να είναι αληθές, είναι ακριβώς το αντίθετο απ΄ ότι υπονοεί, δηλαδή ότι η γυναίκα αυτή θεωρήθηκε όμορφη στην εποχή της. Το “μουστάκι”, η τριχοφυία στο πρόσωπο της, μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν αποδεκτό εκείνη την εποχή στην Περσία.

Σύμφωνα με την ιρανοαμερικάνα καθηγήτρια του Χάρβαρντ Dr. Afsaneh Najmabadi, «Πολλές περσικές πηγές, όπως και φωτογραφίες του 19ου αι. επιβεβαιώνουν ότι οι γυναίκες των Κατζάρων είχαν ένα λεπτό μουστάκι, ή πιο συγκεκριμένα ένα απαλό χνούδι, ως σημάδι ομορφιάς».

Όμως επισημαίνει ότι αυτό το πρότυπο ομορφιάς υπήρχε κυρίως τον 19ο αιώνα, δηλαδή μετά το 1800 κι όχι το 1900 (που χρονολογείται η φωτογραφία και ισχυρίζεται το meme). Η Eσμάτ ήταν μια γυναίκα της εποχής της και αντανακλούσε την κοινωνική της θέση.

Στο βιβλίο της Δρ. Najmabadi’s, Women with Mustaches and Men without Beards: Gender and Sexual Anxieties of Iranian Modernity, αφηγείται ένα περιστατικό, όταν μία Βελγίδα επισκέφθηκε την περσική αυλή και παρατήρησε ότι η Εσμάτ είχε ένα χνούδι στο πάνω χείλος της που την έκανε να μοιάζει με άντρα.

Ως δεύτερη κόρη του Νάσερ αλ-Ντιν Σαχ Κατζάρ, η Εσμάτ είχε την εμπιστοσύνη του πατέρα της και ήταν υπεύθυνη για την υποδοχή των ξένων γυναικών που έρχονταν στην αυλή. Ενάντια στη παράδοση έμαθε να παίζει πιάνο και έγινε φωτογράφος με ιδιωτικό στούντιο στο σπίτι της. Κάποτε έπεισε τον πατέρα της να αφήσει τον σύζυγο της να ξαναεπιστρέψει στη χώρα. Όπως και οι άλλες γυναίκες στην αυλή η Εσμάτ ήταν μια ικανή γυναίκα.

 

ellinika hoaxes/ LIFO