27/02/2021

Ακούστε το παλαιότερο τραγούδι στον κόσμο που γνωρίζουμε οτι υπήρξε(βίντεο)

Ακούστε το παλαιότερο τραγούδι στον κόσμο που γνωρίζουμε οτι υπήρξε (βίντεο)

Ξέρετε πόσο χρονών είναι το παλαιότερο τραγούδι που γνωρίζουμε τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική του;

Και ξέρατε ότι το ακούτε πραγματικά;

Υπάρχει ένα κανάλι youtube από τον Peter Pringle που έχει καταπληκτικές πληροφορίες για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του τραγουδιού, το οποίο ερμήνευσε ο αρχαιομυολόγος Δρ. Richard J. Dumbrill.

Αυτό το τραγούδι για τη Χούρια θεά Νίκκαλ, είναι το παλαιότερο κομμάτι μουσικής για το οποίο έχουμε τόσο τις λέξεις όσο και τις συνοδευτικές μουσικές νότες. Το έργο γράφτηκε σε πήλινες ταμπλέτες πριν από περίπου 3500 χρόνια και ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1950 στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ugarit.

Τα δισκία, τα οποία είναι γραμμένα στη γλώσσα της Χουρίας με τη χρήση σουνιέρης γραφής, έχουν μελετηθεί εδώ και χρόνια από αρκετούς επιφανείς μελετητές και αρκετές θεωρίες έχουν προχωρήσει ως προς τον τρόπο ερμηνείας της μουσικής. Κατά τη γνώμη μου, η πιο εμπεριστατωμένη και πειστική ερμηνεία (και μακράν η πιο μουσική), είναι αυτή που προσφέρει ο αρχαιομυολόγος, Δρ Richard J. Dumbrill, και αυτή είναι που ακούτε σε αυτό το βίντεο.

“Το μακρύλαιμo λαούτο που βλέπεις να παίζει είναι ένας σταυρός μεταξύ του τουρκικού μπαγκλάμα και του περσικού σετάρ. Έκανα αυτό το όργανο ως πείραμα. Έχει τέσσερις χορδές αλλά οι νότες μπάσου είναι διπλής πορείας. Είναι συντονισμένο FCF. Λαούτα αυτού του τύπου έχουν παιχτεί από τους αρχαιότερους χρόνους σε όλη τη Μεσοποταμία και την Ανατολία.

Οι σωλήνες(αυλοί) που ακούτε είναι αντίγραφα των ασημένιων σωλήνων ηλικίας 5000 ετών που ανακαλύφθηκαν στην πόλη Ur της Σουμερίας τη δεκαετία του 1920. Αυτά είναι όργανα καλάμων, αλλά επειδή δεν μπορώ να παίξω όργανα ανέμου και να τραγουδήσω ταυτόχρονα, έχω δειγματοληψήσει τους σωλήνες και τους παίζω με ένα πληκτρολόγιο πεντάλ, παρόμοιο με το είδος του πεντάλ που χρησιμοποιείται από τους οργανοπαίχτες. Το αριστερό μου πόδι ελέγχει τον κάτω σωλήνα εγγραφής και το δεξί μου πόδι τον υψηλότερο καταχωρητή. Οι παίκτες αυτών των οργάνων χρησιμοποίησαν την τεχνική που είναι γνωστή ως «κυκλική αναπνοή», η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα για όργανα ανέμου όπως το Armenian duduk και το Αυστραλιανό didgeridoo. Αυτό το τραγούδι εμφανίστηκε ζωντανά και τίποτα δεν προστέθηκε.

Το κείμενο του τραγουδιού δεν είναι καλά κατανοητό επειδή η γλώσσα της Χουρίας δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά και απο το αρχικό λείπουν κομμάτια. Η θεά Νίκκαλ, όπως και οι περισσότερες σεληνιακές θεότητες, συσχετίστηκε με τη γονιμότητα και τον τοκετό.

Στίχοι:

Έχω κάνει προσφορές στη θεά
ότι θα ανοίξει την καρδιά της με αγάπη,
και ότι οι αμαρτίες μου θα συγχωρεθούν.
Είθε τα βάζα μου με γλυκό σησαμέλαιο να την ευχαριστήσουν, ώστε
να μας φέρεται ευγενικά
και να μας κάνει γόνιμους.

Όπως τα βλαστάνοντα χωράφια με σιτάρι,
Μακάρι οι γυναίκες να βγουν μαζί με τους συζύγους τους
και μπορεί εκείνες που είναι παρθένες να είναι
μια μέρα ευλογημένες με παιδιά.

protothema