21/10/2020

Αδελφοί Κατσιμίχα: Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις, για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις..

Μη γυρίσεις.. ένα από τα ωραιότερα και πιο συγκινητικά ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ. Ποια είναι όμως η ιστορία του..

`Ενα υπέροχο ερωτικό τραγούδι που νομίζω ότι οι περισσότεροι το έχουμε έστω και μια φορά σιγοτραγουδήσει… Οι στίχοι είναι των αδελφών Κατσιμίχα και της Βέτας Μπετίνη, η μουσική του Τάκη Μπουρμά.

Οι Κατσιμιχαίοι που το ερμήνευσαν πρώτοι, εκτός από δίδυμα αδέλφια αποτέλεσαν και επιτυχημένο μουσικό δίδυμο στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας τους.

`Εγιναν γνωστοί με τη συμμετοχή τους στους Μουσικούς Αγώνες της Κέρκυρας, που διοργάνωσε  το 1982 ο Μάνος Χατζιδάκις  όπου και βραβεύτηκαν για το τραγούδι “Μια βραδιά στο λούκι”. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος τους με τίτλο “Ζεστά Ποτά”, σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη.

Από τότε μέχρι σήμερα, κυκλοφορούν μαζί δίσκους, όπου γράφουν και ερμηνεύουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, ενώ εμφανίζονται ζωντανά σε μουσικές σκηνές και συναυλίες μόνοι τους ή σε συνεργασία με άλλους μουσικούς. Συμμετέχουν ακόμη και σε πολλές δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.

Το 2015, η Βέτα Μπετίνη ,που έγραψε μαζί με τους αδελφούς Κατσιμίχα τους στίχους του τραγουδιού “Μη γυρίσεις”, εμφανίστηκε στην εκπομπή “Καρντάσιανς” αποκαλύπτοντας τι ακριβώς συνέβη με τα δικαιώματα του τραγουδιού.

“Το όνομα μου το έγραφε στο δίσκο, αλλά εκεί που θα το έβλεπε πολύς κόσμος στο βιντεοκλίπ δεν το έγραφε” είπε η Βέτα Μπετίνη και διηγήθηκε την άγνωστη ιστορία.

“Ο Μπουρμάς είχε γράψει το τραγούδι και το είχε τραγουδήσει η Κλεοπάτρα demo. Ήταν φίλη με τον Χάρη και το ακούει και τρελαίνεται. Κι έκανε και το άλλο: άλλαξε δύο λέξεις μέσα στο τραγούδι. Αυτό ήταν που με τσάντισε πιο πολύ. Αλλιώς χέστ… εγώ αν θα μπει το όνομα μου στο βίντεοκλιπ. Και πήρε το μισό στίχο στα δικαιώματα.”

Το 1992, ύστερα από μία τηλεοπτική της εμφάνιση όπου αναφέρθηκε το θέμα, ο Χάρης Κατσιμίχας πήγε και την βρήκε προκειμένου να λύσουν το θέμα και μάλιστα τότε ρύθμισε και το θέμα με τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ ώστε να τα παίρνει ολόκληρα.

“Εκείνη την ημέρα μέχρι να πάω σπίτι μου στη Νέα Σμύρνη είχε έρθει ο Χάρης και με βρήκε και τα έριχνε σε άλλους, ότι δεν έφταιγε αυτός, ότι έφταιγε ο παραγωγός. Εγώ πήγα στο Γυάλινο που είχαν εμφανίσεις και καθόμουν πρώτο τραπέζι και δε βγαίνουν να πούνε. Πες και η γυναίκα που έγραψε το στίχο είναι εδώ. Και λέει το αφιερώνω στη Βέτα Μπετίνη. Μου έχουν πει άνθρωποι που ήταν κολλητοί του πως είχε πάθει τέτοια τρέλα με αυτό το τραγούδι που δεν ήθελε να πιστέψει ότι είναι αλλουνού.”

“Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις, για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις…”

Υπέροχοι στίχοι ενός από τα ωραιότερα και  πιο συγκινητικά ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί, για έναν έρωτα που μας μαθαίνει να έχουμε ειλικρινή συναισθήματα. Και δυστυχώς, σε μια εποχή που οι περισσότερες σχέσεις είναι τόσο  ευκαιριακές και επιφανειακές, είναι μια σπάνια περίπτωση…

Για θυμήσου καλά
μήπως έχεις χαθεί μέσα σε δρόμους που καίνε
Βάλε εσύ μια φωνή
και αν δεν είμαι εκεί Χάρη να μη με λένε

Δεν είναι η ανάγκη
Δεν είναι η μοναξιά που εκεί θα με φέρει
Έχω αντέξει πολλά
Δε με ξέρεις καλά, κανείς δε με ξέρει

Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις
για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις
Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις
για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις

Μπαίνω μες στη σκιά,
με τυφλώνει το φως,
μ’ αρρωσταίνουν οι λέξεις
Έχω βαρεθεί
Δε θέλω να εξηγώ
Πρέπει εσύ να διαλέξεις

Όμως στο λέω ξανά
μήπως έχεις χαθεί μέσα σε δρόμους που καίνε
Βάλε εσύ μια φωνή
και αν δεν είμαι εκεί Χάρη να μη με λένε

Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις
για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις
Μη γυρίσεις, τίποτα μη ζητήσεις
για ένα βράδυ μη με χαραμίσεις

Πηγή: klik, dinfo