21/01/2021

Ήταν αυτή η σπηλιά το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρέτ;

Ένας Βρετανός αρχαιολόγος, υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει το σπίτι που πέρασε την παιδική του ηλικία ο Ιησούς Χριστός, προκαλώντας αίσθηση στον κόσμο. Πρόκειται για ένα οίκημα που μοιάζει με σπηλιά και βρίσκεται κάτω από τα ερείπια ενός μοναστηριού, στη Ναζαρέτ.

Το συγκεκριμένο σπίτι, είχε βρεθεί ήδη από τον 19ο αιώνα και μάλιστα είχε τοποθετηθεί έξω από αυτό μια πινακίδα που ανέφερε ότι ήταν τα κατάλοιπα της κατοικίας του Ιωσήφ. Μολονότι την δεκαετία του 1930 οι αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει αυτό το σενάριο, ότι δηλαδή πρόκειται για το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς, ο Κεν Νταρκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Αγγλίας, έχει διαφορετική άποψη.

Ο εν λόγω καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας, έχοντας αφιερώσει 14 χρόνια μελέτης στο συγκεκριμένο εύρημα, δηλώνει ότι υπάρχουν πιθανότητες αυτό να ήταν το σπίτι όπου πέρασε ο Ιησούς τα παιδικά του χρόνια, για αυτό και διάφορα χαρακτηριστικά του, διατηρούνται μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσε μέσα από συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα The Times, όπου μίλησε για το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα κτίριο του 1ου αι. μ.Χ.

Το σπίτι, που είναι χτισμένο μέσα σε έναν βράχο, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1880, στα θεμέλια ενός γυναικείου μοναστηριού στη Ναζαρέτ. Ο Νταρκ, ξεκίνησε τις έρευνες του το 2006 και το 2015, δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι επρόκειτο για την πραγματική πρώτη κατοικία του Ιησού. Βέβαια, νέες αναλύσεις, έρχονται για να ενισχύσουν τη θεωρία του.

Όπως αναφέρει αναλυτικά ο Νταρκ στο βιβλίο του “The Sisters of Nazareth Convent”, ο τρόπος χτισίματος αυτού το σπιτιού υποδηλώνει ότι άνηκε όντως στον Ιωσήφ, αφού θα πρέπει να κατασκευάστηκε από έναν «τέκτονα», μια λέξη που χρησιμοποιείται στα ευαγγέλια και σημαίνει και τον οκοδόμο, εκτός από τον ξυλουργό.

Επιπλέον, ο αρχαιολόγος εντόπισε εκεί και θραύσματα αγγείων, τα οποία χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή οι εβραϊκές οικογένειες, ενώ η έρευνα του δείχνει ότι εντός της σπηλιάς υπήρχε και ένας ναός του 4ου αιώνα, μ.Χ. Επιπλέον έρευνες, αποκάλυψαν ότι πάν από το σπίτι είχε χτιστεί και μια εκκλησία τον 5ο αιώνα μ.Χ., η οποία ήταν διακοσμημένη με μάρμαρα και μωσαϊκά, η οποία ήταν μεγαλύτεργ από τον Ναό του Ευαγγελισμού της Ναζαρέτ, γεγονός που υποδεικνύει την σημασία που είχε το σπίτι.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να δείχνει ότι αυτή η σπηλιά ήταν το σπίτι του Ιησού, ο Νταρκ αναφέρει ότι μπορεί μέσα από την προφορική παράδοση να πέρασε η πληροφορία για κάτι τέτοιο και έτσι τρεις αιώνες μετά να κατασκευαστεί εκεί ο μεγάλος ναός που βρέθηκε.

e-daily