14/04/2021

Ένας Ελληνοαφρικανός διαβάζει για την επανάσταση του 1821

Ο AfroGreco Jerome Kaluta συνδυάζει τα καλύτερα και από τους δυο του κόσμους

 

O Jerome Kaluta, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και γεννημένος στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει έχοντας μέσα του δύο κόσμους. Αυτή την επιρροή την καταλαβαίνεις καλύτερα όταν ακούσεις τη μουσική του! Το 2019 βρέθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να διαβάσει το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου “Τα Ελληνάκια”, την ιστορία των γεγονότων που οδήγησαν στην επανάσταση του στα μέσα του Μάρτη του 1821. Μιλήσαμε μαζί του για την εμπειρία του.

Πώς αποφάσισες να συμμετέχεις στη συγκεκριμένη εκδήλωση;

Ήταν μια πρωτοβουλία των ανθρώπων του μουσείου και συγκεκριμένα της φίλης μου Ρεγγίνας Κατσιμάρδου να συμμετάσχω διαβάζοντας το παραμύθι αυτό, “Τα Ελληνάκια”. Η ιδέα του να είμαι μέρος ενος παιδικού εργαστηρίου με ενθουσίασε και είπα αμέσως ναι!

Πώς ήταν η εμπειρία;

Φανταστική! Ήμουν ανάμεσα στους μικρούς φίλους μου και απλά έτυχε να διαβάσω εγω το παραμύθι.

Έχεις καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και είσαι γεννημένος στην Ελλάδα. Το άλμπουμ σου είναι το Afro Greco. Ένας Έλληνας από την Αφρική! Τι κρατάς από τους 2 κόσμους αυτούς που υπάρχουν μέσα σου;

Απο την Ελλάδα κρατάω ολες μου τις αναμνήσεις, την έμπνευση μου και το πνεύμα που καλλιέργησα όντας Έλληνας, μεγαλώνοντας και ζώντας στην Αθήνα. Από την Αφρική και το Κονγκό συγκεκριμένα, κρατάω εναν τόπο με τον οποίον με συνδέουν πολλά, αλλά δεν εχω ακόμα ανακαλύψει. Κρατάω την τέχνη μεσω της οποίας έμαθα τις γλώσσες, κάποιες απο τις παραδόσεις και την αγάπη για τη φύση.

Yπάρχει κάτι που σε εμπνέει από την ελληνική ιστορία;

Ειναι αρκετά αυτά που μ’ εμπνέουν απο την ιστορία, το ελληνικό πνεύμα, ο τρόπος σκέψης, η φιλοσοφία, το θέατρο, οι ήρωες που υπερέβαιναν εαυτόν για αξίες όπως η τιμή, η ελευθερία και η αγάπη! Καθε όνομα, και κάθε κεφάλαιο απο την ελληνική ιστορία αποτελεί κομμάτι έμπνευσης ακόμα και τα κομμάτια που περιείχαν λάθη – ακόμα και αυτά ήταν διδακτικά.

Βρες τον εδώ

Το τραγούδι του “Home” ακούστηκε στα ραδιόφωνα όλης της χώρας και μιλάει για την Αθήνα. “Εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω μέχρι και την στιγμή που μιλάμε. Είναι η πόλη μου και η έμπνευσή μου, όλα μου τα ερεθίσματα, μουσικά και μη, γεννήθηκαν εδώ! Για αυτό και ο τίτλος του άλμπουμ μου είναι Afro Greco, ένας Έλληνας από την Αφρική ή ένας Αφρικανός Έλληνας!” έχει πει σε συνέντευξή του.

e-daily

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *