24/10/2020

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για την 2.5 ετών Κων/να Ελίζα που νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων

«Έτσι ξαφνικά, το μικρό μας βαφτιστήρι από τις χαρές, τα γέλια, τις βόλτες, τα παιχνίδια, βρέθηκε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου να παλεύει με την λευχαιμια.Ετσι ξαφνικά..
Ποιος το περίμενε!!
Καταστάσεις που ακούμε και πιστεύουμε ότι είναι τόσο μακριά από εμάς. Πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί σε εμάς ποτέ.
Και όμως να που μας συνέβηκε.Ακουω συχνά εκκλήσεις για δότη μυελού των οστών.Μεχρι τώρα έλεγα “Φοβάμαι τις βελόνες,το αίμα..”.Τι να πουν δηλαδή τα τόσα παιδάκια που γίνεται όλο αυτό καθημερινότητα τους?Τώρα λέω Θα το κάνω. Για χάρη του παιδιού!!Και να οι τύψεις.
Έπρεπε να συμβεί σε δικό μου άνθρωπο για να γίνω δοτης?Γιατί να μην το έχω κάνει χρόνια πριν?
Τώρα λοιπόν έχουμε να περπατήσουμε έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο άλλα δεν θα το βάλουμε κάτω.
Για όποιον μπορεί να βοηθήσει, η μικρή μας Κρετση Κωνσταντίνα Ελίζα 2.5 ετών χρειάζεται αίμα, αιμοπετάλια και συμβατό δότη μυελού των οστών.Νοσηλευεται στο ογκολογικο τμήμα στο Ελπίδα.»

 

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια απευθύνει η οικογένεια 2.5 ετών Κωνσταντίνας Ελίζας που νοσηλεύεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Ελπίδα.

Τι πρέπει να κάνετε για να δώσετε αίμα και αιμοπετάλια

Αν δεν παίρνετε κάποια αγωγή και δεν έχετε ξεπεράσει τα 60 έτη, επικοινωνήστε με την Αιμοδοσία στα 2107452035 & 2107452036. Παίρνετε πληροφορίες, κλείνετε ραντεβού για να δώσετε αίμα ή αιμοπετάλια για την Κωνσταντίνα Ελίζα Κρέτση, Ογκολογικό Τμήμα Ελπίδα).

Πληροφορίες για τους δότες αιμοπεταλίων

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης.

Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη.

Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια οι εθελοντές

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται. Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

Οι διαφορές μεταξύ της αιμοδοσίας και της λήψης αιμοπεταλίων

  • Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
  • Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
  • Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία

Πηγή: Infokids